Какво е респонсив уеб дизайн?

В днешно време все повече потребители разчитат на мобилните си устройства, когато търсят информация за услуги или продукти онлайн. И ако Вашият уебсайт не е оптимизиран за мобилни устройства, има големи шансове да загубите голяма част от трафика от посещения, особено усезаемо при електронните магазини. Също така Вашият сайт е малко вероятно да се показва високо в резултатите от търсенето с мобилни устройства, тъй като Google дава предпочитание на уебсайтовете с респонив дизайн.

Responsive web designРеспонсив уеб дизайнът (RWD) най-общо е подход, при който уебсайтът запазва идентично потребителско усещане и визия без значение от браузъра или устройството, на което се отваря (компютър, лаптоп, таблет, смартфон и др.), чрез автоматично оразмеряване в зависимост от размера на екрана, платформата и ориентацията.

Адаптирането на оформлението към зрителната среда се постига чрез използване на флуидни, пропорционални решетки, гъвкави изображения и CSS3 медийни заявки. В този смисъл респонсив дизайнът гарантира, че Вашият уебсайт ще се вижда еднакво добре на всички устройства, които излизат на пазара.

Друго предимство на респонсив дизайна в сравнение с изграждането на отделна мобилна версия на сайта, е ниската цена и минималната необходимост от поддръжка, понеже сайтът използва един и същ HTML код за всяка резолюция.